Introductie
Zink is een essentieel mineraal dat het lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Het is betrokken bij tal van processen in je lichaam, waaronder het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten. We vertellen je graag meer over de verrassende rol van zink bij diabetes!
Wat doet zink precies voor je lichaam?
Zink is een belangrijk mineraal dat betrokken is bij tal van processen in het lichaam, waaronder het regelen van de insulineproductie. Het is nodig voor de werking van verschillende stofjes (enzymen) die betrokken zijn bij de productie en afgifte van insuline. Zink speelt ook een rol bij de opname van glucose door de cellen van het lichaam.
Een tekort aan zink kan ertoe leiden dat de insulineproductie van slag raakt en dat je cellen minder gevoelig worden voor insuline. Je hebt dan een grotere kans dat je diabetes type 2 krijgt. Of als je al diabetes hebt, dat je daar meer last van hebt dan noodzakelijk. Omgekeerd geldt natuurlijk ook, dat voldoende zink in je lichaam kan helpen om je bloedsuikerspiegel beter in balans te krijgen en je cellen gevoeliger te maken voor insuline.
Maar hoe zorg je er nu voor dat je voldoende zink binnenkrijgt?
Vlees is een uitstekende bron van zink. Kip, rundvlees, varkensvlees en lam bevatten allemaal hoge niveaus van dit mineraal. Ook andere dierlijke producten zoals eieren, vis en schaaldieren bevatten veel zink.
Ben je vegetariër? Zaden en noten zoals pompoenpitten, sesamzaad, amandelen en walnoten bevatten dit mineraal in hoge mate. Ook peulvruchten zoals bonen, linzen en erwten bevatten veel zink. Daarnaast bevatten volkoren granen zoals tarwe, havermout en gerst eveneens hoge zink niveaus. Zink uit vegetarische bronnen is wel lastiger opneembaar voor je lichaam dan zink uit dierlijke bronnen. Het zou daarom nodig kunnen zijn voor vegetariërs om een zink supplement te nemen.
Teveel zink kan schadelijk zijn
Maar let wel op: te veel zink kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Een te hoge inname van zink kan leiden tot misselijkheid, braken, diarree en hoofdpijn. Het is daarom belangrijk om niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink te consumeren.
Verdere gezondheidsvoordelen van zink
Naast het belang van zink voor de regulatie van insulineproductie en insuline gevoeligheid van de cellen, heeft dit mineraal nog tal van andere gezondheidsvoordelen. Zo speelt zink een rol bij de groei en ontwikkeling van het lichaam, het immuunsysteem en de wondgenezing. Voldoende inname van zink kan ook bijdragen aan een gezonde huid, haar en nagels.
Conclusie
zie ook Kans op vitamine- en mineralen tekorten bij diabetes
Bronnen
- Fushimi H et al.: Zinc deficiency exaggerates diabetic osteoporosis; Diabetes Research and Clinical Practice 20(3):191-196, 1993.
- Karamali M et al.: Zinc supplementation and the effects on metabolic status in gestational diabetes: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial; Journal of Diabetes and its Complications 29(8):1314-1319, 2015.
- Nazem MR et al.: Effects of zinc supplementation on superoxide dismutase activity and gene expression, and metabolic parameters in overweight type 2 diabetes patients: A randomized, double-blind, controlled trial; Clinical Biochemistry 69:15-20, 2019.
- Qi S et al.: Zinc Supplementation Increased Bone Mineral Density, Improves Bone Histomorphology, and Prevents Bone Loss in Diabetic Rat; Biological Trace Element Research 194(2):493-501, 2020.
- Sladek R et al.: A genome-wide association study identifies novel risk loci for type 2 diabetes; Nature 445(7130):881-885, 2007.
- Tang X, Shay NF: Zinc has an insulin-like effect on glucose transport mediated by phosphoinositol-3-kinase and Akt in 3T3-L1 fibroblasts and adipocytes; Journal of Nutrition 131(5):1414-1420, 2001.
- Tang Y et al.: Zinc supplementation partially prevents renal pathological changes in diabetic rats; Journal of Nutritional Biochemistry 21(3):237-246, 2010.
- Wang X et al.: Zinc supplementation improves glycemic control for diabetes prevention and management: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials; American Journal of Clinical Nutrition 110(1):76-90, 2019.
Plaats een reactie