Vind jij het ook zo rot dat je geen sushi meer kan eten omdat je een keto dieet doet en geen rijst mag eten? Jouw probleem is bij deze opgelost! Dit recept voor Keto Sushi met Avocado, Kip en Bloemkoolrijst is precies wat je nodig hebt. Natuurlijk kun je er ook een andere vulling in doen, maar dan zijn de voedingswaarden natuurlijk wel anders dan dat ze bij dit recept staan vermeld.
Keto Sushi is een keto topper!
Dit recept bevat veel gezonde ingrediënten die perfect zijn voor mensen die een keto dieet volgen of diabetes hebben. De bloemkoolrijst is een geweldige vervanger voor gewone rijst omdat het weinig koolhydraten bevat en rijk is aan vezels. De roomkaas en mayonaise zorgen voor een romige textuur en voegen gezonde vetten toe aan het gerecht. De avocado is ook een geweldige bron van gezonde vetten en bevat veel vitamines en mineralen. De kipfilet voegt eiwitten toe aan het gerecht en de ijsbergsla zorgt voor een knapperige textuur.
Sushi Bloemkoolrijst maken
Om dit heerlijke gerecht te maken, begin je met het bereiden van de bloemkool sushi rijst. Dit doe je door de bloemkoolrijst in een schaal te doen en deze voor zo’n 60-90 seconden in de magnetron te plaatsen of te roerbakken. Vervolgens maak je de sushi-su door de rijstazijn een beetje te verwarmen en er het zout en de erythritol in op te lossen. Meng nu de verwarmde bloemkoolrijst, de sushi-su, de roomkaas en de mayonaise goed door elkaar tot het een plakkerig geheel wordt.
Het vullen van het nori vel
Voor de vulling zet je de truffelmayonaise, kipfilet, ijsbergsla, avocado en sesamzaad klaar. Schil en snijd wat er eventueel nog geschild en/of gesneden moet worden. Rooster eventueel ook de sesamzaadjes eventjes in een droge koekenpan om ze meer smaak te geven.
Bedek je sushi mat eerst met een vel plasticfolie om te voorkomen dat het matje vies wordt. Leg vervolgens een nori vel (vel van gedroogd zeewier) op je sushi mat met de ruwe kant naar boven. Bestrijk het met 1 eetlepel truffelmayonaise. Leg vervolgens een platte bal van sushi rijst op het vel en verdeel deze gelijkmatig over het nori vel. Voeg nu de vulling toe door de kipfilet, avocado, ijsbergsla en sesamzaadjes over de rijst te verdelen.
Rol ‘m op
Rol vervolgens de sushi strak op met behulp van de sushi mat. Snijd de sushi rol in plakjes en serveer met sojasaus of wasabi naar smaak.
Dit heerlijke Keto Sushi recept met Avocado, Kip en Bloemkoolrijst is perfect voor iedereen die op zoek is naar een gezonde maaltijd die past binnen een keto dieet of geschikt is voor diabetici. Als je de rol niet snijdt maar heel laat, is het een handige en lekkere lunch, ook om mee te nemen naar je werk. Geniet ervan!
Tip
PS Hou je nou écht niet van nori, dan gebruik je gewoon een groot blad ijsbergsla 😉
Keukengerei
- 1 sushi matje
- 1 mes scherp
Ingrediënten
Bloemkool Sushi Rijst
- 400 g bloemkool tot rijst gemalen
- 150 g roomkaas
- 2 el mayonaise
Sushi-Su
- 2 el rijst azijn
- 1 el erythritol
- 2 tl zout
Sushi Vulling
- 4 el truffel mayonaise
- 8 plakjes kipfilet gerookt, dun gesneden
- 1 hele avocado ontpit, geschild en in dunne plakjes of smalle staafjes gesneden
- 100 g ijsberg sla heel fijngesneden
- 4 el sesamzaad zwart of wit, geroosterd (kort in droge koekenpan)
Bereidingswijze
Maak de bloemkool sushi rijst als volgt:
- Doe de bloemkoolrijst in een schaal en plaats deze voor zo’n 60-90 seconden in de magnetron of roerbak hem, als je dat liever doet.400 g bloemkool
- Maak de sushi-su door de rijst azijn een beetje te verwarmen en er het zout en de erythritol in op te lossen.2 el rijst azijn, 1 el erythritol, 2 tl zout
- Doe nu de verwarmde bloemkoolrijst, de sushi-su, de roomkaas en de mayonaise bij elkaar en meng dit goed. Het moet een beetje een plakkerig geheel worden, zoals de gewone (niet-keto) sushi rijst ook is.150 g roomkaas, 2 el mayonaise
Voor de vulling:
- Zet je truffelmayonaise, kipfilet, ijsbersla, avocado sesamzaad klaar. Schil en snijd wat er eventueel nog geschild en/of gesneden moet worden. Rooster eventueel ook de sesamzaadjes eventjes in een droge koekenpan. Dat geeft ze meer smaak.
- Bedek je sushi mat eerst met een vel plasticfolie, dan wordt je sushi matje niet zo smerig. Leg een nori vel (vel van gedroogd zeewier) op je sushi mat. Nori vellen hebben een ruwe en een gladde kant. Leg het nori vel met de ruwe kant naar boven. Bestrijk het met 1 el truffel mayonaise. (1 el voor elke sushi rol)4 el truffel mayonaise
- Leg een platte bal van sushi rijst op het vel. De rijst moet vervolgens gelijkmatig over het vel verdeeld worden. Houd ongeveer 2 cm ruimte over aan de bovenkant. Dit is nodig om straks de rol dicht te kunnen plakken. Gebruik je vingers om de rijst te verdelen over het vel. Houd je handen nat met een mengsel van water en rijstazijn.Duw de rijst niet te hard aan, omdat het anders niet aan het nori vel zal blijven kleven als je het vel gaat rollen.
- Leg ongeveer 2 plakjes gerookte kipfilet op de rijst. De rest van de kipfilet wordt verdeeld over de andere 3 rollen.8 plakjes kipfilet
- Strooi 25 g fijngesneden ijsbergsla over de plakjes kipfilet. De rest van de sla wordt verdeeld over de andere 3 rollen.100 g ijsberg sla
- Leg nu ¼ van wat je aan avocado plakjes hebt op de ijsbergsla. Leg ze in het midden van het rijst/kipfilet/sla oppervlak, van links naar rechts in een lijn. De rest van de avocado wordt verdeeld over de andere 3 rollen.1 hele avocado
- Strooi over de avocado plakjes 1 eetlepel geroosterd sesamzaad.4 el sesamzaad
Het rollen van de sushi
- Bekijk de video hieronder, als je niet weet hoe je dit moet doen. Het is erg lastig in woorden uit te leggen, je kunt het beter zien en dan nadoen.
Nog 3x herhalen
- Herhaal al het voorgaande nog 3x voor de andere 3 sushi rollen.
Sushi rollen snijden
- Je kunt de sushi rol heel laten en zo meenemen als lunch naar je werk. Wil je hem serveren als je gasten hebt, snijd hem dan in plakjes met een scherp mes, dat je na elke keer snijden onder hete kraan houdt voor je het volgende plakje snijdt. Traditioneel worden sushi rollen in 6 plakjes gesneden. Eerst gaat de rol door de helft, en daarna snijd je van elke helft 3 plakjes.
Plaats een reactie